0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 9.

A kakukkfű, ami több mint egy fűszer: életvidámabbá tesz a fogyasztása! (élelmiszer02

A kakukkfű (Thymus vulgaris) jellegzetes illata és íze hozzátartozik a vadakból készült ételekhez ám teáját jóval kevesebben fogyasztják.

Nagy Z. Róbert

Pedig érdekes kísérleti eredmények születtek e növénnyel kapcsolatban, nem csak az emésztést segíti, hanem a sejtek „elhasználódását”, öregedését is lassítja, és hajhullás ellen is jó lehet…

Főzetét külsőleg hajhullás esetén is alkalmazták

Az élő szervezetre gyakorolt hatását vizsgálva arra jutottak, hogy azoknál a patkányoknál, amelyek naponta bizonyos mennyiségű kakukkfüvet elfogyasztottak, lelassultak az elhasználódási, öregedési folyamatok, és sokkal életvidámabbá váltak.

A növény legismertebb hatásai: fertőtlenítő, erősítő, étvágygerjesztő, görcsoldó, köhögést csillapító, sebgyógyító hatású. Tartalmaz béta-karotint és fontos ásványi anyagokat (Ca, K, P). Hasznos étvágytalanság, gyenge emésztés, emésztőszervi görcsök, fájdalmak esetén.

Forrázata, valamint szirupja hatásos asztma, köhögés, hörgő-, és gégegyulladás kezelésében. Önállóan is fogyasztható, de a sziruppal más teákat is ízesíthetünk.

Zsenge hajtásait szükség szerint csipkedjük le, és lehetőleg frissen használjuk fel. Nagyon intenzív aromájú, ezért nem kell sok belőle. Rengeteg faja és fajtája van már, így beszerezhetünk citromos, narancsos aromájúakat is.

Korábban nagy tiszteletnek örvendett a magyar konyhában, ám napjainkban kissé csökkent a szerepe, érdemes lenne újra jobban divatba hozni, hiszen nem csak az íze jó, hanem élettani hatásai is igen jelentősek.

Levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, vagy csupán párolt zöldségekre hintve, sőt salátakeverékekhez is alkalmas kiegészítő. A citrom illatú (T. x. citriodorus), narancs illatú (T. fragrantissimus), kömény illatú (T. herba-barona) változata mind-mind más zamatú.

Bármihez is használjuk, fontos megtalálni a mértéket, hogy inkább diszkréten legyen jelen ízével. A kekszektől a sós lekvárokig sok mindenbe használható…

Kakukkfűből sok változat közül választhatunk
  • Zöldfűszeres ricotta: 250 g ricottába keverjünk 5 evőkanál finomra vágott friss, citromos kakukkfüvet, 5 evőkanál majoránnát és egy friss babérlevelet apróra vágva. Ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk néhány órát állni, hogy a fűszerek íze átjárja a sajtot. Házi készítésű, friss sajttal is készíthető.
  • Mediterrán sült burgonya: hámozzunk meg 1 kg sütni való burgonyát, vágjuk közepes darabokra. Egy tálban keverjünk össze 1 dl napraforgó olajat és 1 evőkanál citromlevet. Aprítsunk finomra friss kakukkfüvet, zsályaleveleket, rozmaringot, oregánót, ízlés szerint, adjuk az olajhoz. Keverjük össze a burgonyadarabokat a fűszeres keverékkel. Kiolajozott tepsiben vékony rétegben süssük aranybarnára nagy lángon, kb.35-40 perc alatt. A végén sózzuk meg.
  • Paradicsomlekvár: két evőkanálnyi olajon futtassunk át 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymát, adjunk hozzá 1 kg hámozott és magtalanított húsos paradicsomot feldarabolva. Ízesítsük sóval, ízlés szerint 3- 4 evőkanálnyi cukorral, 1 teáskanálnyi fahéjjal és 1 evőkanálnyi finomra morzsolt kakukkfűvel. Főzzük szét és sűrítsük be.
  • Kakukkfüves lilahagyma: készítsünk szirupot 6 dl vízből és 5 evőkanál cukorból. Miután 10 percig forraltuk adjunk hozzá 6 evőkanál fehérborecetet és további 10 percen keresztül forraljuk. Ízesítsük sóval, borssal és 1 evőkanálnyi finomra vágott kakukkfűvel. Tegyünk bele 350 g karikákra vágott lilahagymát és 10 percig főzzük, még forrón töltsük kis üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • Kakukkfüves citromos keksz: 10 dkg vajat, 5 dkg cukrot, 1 evőkanálnyi aprított kakukkfüvet, reszelt citromhéjat (akár 2 nagy citrom is lehet), 1,5 evőkanálnyi citromlevet, 20 dkg lisztet, 1- 2 szem tört kardamom magot összedolgozunk. Nyújtjuk, tetszőleges formákat szaggatunk és világosra sütjük.
  • Köhögés elleni tea: keverjünk össze 40 g kakukkfüvet, 40 g zsályát és 40 g lándzsás útifüvet. A keverékből 1 csészéhez 1 evőkanálnyit adjunk, 5 percig áztassuk. Ha gargalizálásra szeretnénk használni, áztassuk 10 percig a füveket, mert akkor jobban kioldódnak a zsálya keserű anyagai. Naponta 2-3 csészényit ajánlott fogyasztani.
  • Köhögés elleni kivonatok: makacs köhögés ellen is kiválóan hat, ha friss kakukkfüvet kifőzünk tejben, vagy fehérborban (az illóolajok vízben nem oldódnak ki), mézzel ízesítve fogyasztjuk. A friss kakukkfű mézben is áztatható, a méz ozmotikus hatása révén kivonja a hatóanyagait, és ezáltal átlényegül gyógymézzé.
  • Orosz-tea pótló: 1 rész kakukkfűből, 1 rész szagosmüge levélből és 10 rész szamócalevélből áll. A teát forrázzuk és 10 percig ülepítjük.
  • Gyógyméz asztmára: 400 ml folyós mézbe tegyünk 1 csésze gyógyfüvet. Kakukkfű virágos hajtást, lila bazsalikomot, oregánót, vadárvácska levelet és virágot… Gőzfürdőben melegítsük a mézet 4-5 órán keresztül, majd szűrjük át és töltsük tiszta üvegbe. Sötét, hűvös helyen tároljuk. Naponta 1-2 teáskanálnyit vegyünk be belőle, akut probléma esetén 2 óránként.
  • Főzet hajhullásra: 100 g kakukkfüvet főzzünk fel 1 liter vízben, amíg a felére csökken a folyadék mennyisége. Használható bedörzsölésre vagy a haj leöblítésére hajmosáskor.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló:

mmgadmin
mmgadminhttps://mmg.plaveoodev.hu/wp
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur nec egestas erat. Donec ullamcorper pellentesque ligula, id congue odio mollis vitae. Proin congue erat a pellentesque pulvinar. Sed a condimentum libero, sit amet efficitur diam. Donec velit ex, pellentesque quis metus hendrerit, fringilla placerat magna. Nam finibus odio sed lacus convallis, eu bibendum est ultrices. Quisque luctus leo dui, facilisis dignissim leo feugiat in.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur nec egestas erat. Donec ullamcorper pellentesque ligula, id congue odio mollis vitae. Proin congue erat a pellentesque pulvinar. Sed a condimentum libero, sit amet efficitur diam. Donec velit ex, pellentesque quis metus hendrerit, fringilla placerat magna. Nam finibus odio sed lacus convallis, eu bibendum est ultrices. Quisque luctus leo dui, facilisis dignissim leo feugiat in.