vagy azért, mert feleslegesnek gondolják, hiszen fogyasztanak zöldségeket és gyümölcsöket. Pórul járhatunk, ha csak az általunk elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványi anyagtartalmára bízzuk az egészségünket. Ez a legtöbb esetben csak egyfajta vegetálásra lehet elegendő, ami messze áll attól, ahogyan éreznünk kellene magunkat, amikor mindennel rendesen el van látva a szervezetünk.
Szegény zöldségek
A zöldségek és gyümölcsök egyre nagyobbak, egyre szebbek, egyre könnyebben nevelhetők. Viszont egyre kevesebb fitonutrienst találunk bennük. A termések tápanyagértékei az utóbbi ötven évben az intenzív termelési módszerek miatt folyamatos zuhanásban vannak, egyes esetekben már teljesen el is tűntek.
A táplálékkiegészítők piaca jócskán túltelített, ennek ellenére szüntelenül új készítményeket fejlesztenek. Ebből a zavarba ejtő kínálatból elképesztően nehéz választani. Sokan az orvosuk, a kollegájuk vagy a szomszédasszonyuk javaslatára kezdenek el szedni valamit. Ezek után cseppet sem meglepő, hogy csalódnak a haszontalan készítményben. Sajnos, nem minden vitaminkészítő számára fontos a mi egészségünk, ezért jó, ha megtanulunk néhány elvet, amivel kiszűrhetjük a legsilányabb minőségű termékeket.
Felesleges extrák
A gyakran fellelhető szilícium- dioxid éppen ilyen, mivel gyártási technológiától függően tartalmazhat olyan nanorészecskéket, melyek sejtméregként viselkednek. A szupermodern liposzómális készítmények esetében pedig különösen minden szempontból magas minőségű összetételt kellene biztosítani, mert ebben az esetben egyáltalán nem szerencsés, ha a kifogásolható vegyületek is maximális hatékonysággal szívódnak fel.